Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x


ΣύνδεσηΥπολογισμός ΔΜΣ

ΔΜΣ = Δείκτης Μάζας Σώματος
ΔΜΣ = Βάρος/Ύψος2


Ύψος:  cm in
Βάρος:  kg lb
ΔΜΣ: 
ΔΜΣ Κλινική εκτίμηση
< 19 Ελλειποβαρής
19-25 Φυσιολογικό βάρος
26-29 Υπέρβαρος
30-34 Παχύσαρκος
35-39 Σοβαρή παχυσαρκία
40-50 Νοσογόνος παχυσαρκία
>50 Κακοήθης παχυσαρκία


Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης

agroΕίναι γεγονός και το βιώνουμε όλοι μας, ότι η πατρίδα μας περνάει δύσκολες ώρες και μαζί της και οι πολίτες της. Ιδιαίτερα οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι οι μη προνομιούχοι, όπως έλεγε και ένας παλιός πολιτικός που δεν βρίσκεται εν ζωή, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Ποιος φταίει, όλοι το γνωρίζουμε αν και δεν μπορούμε να το αποδείξουμε. Πάντως ένα είναι σίγουρο το «ότι δεν τα φάγαμε μαζί». Οι πολιτικές μας ηγεσίες αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε.

.

Το ερώτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι πολίτες για να βοηθήσουμε στο κομμάτι που μας αφορά. Το ερώτημα δεν είναι πολιτικό μιας και αυτόν τον σπουδαίο τομέα υπάρχουν άλλα καταλληλότερα έντυπα και σελίδες για να τον αναπτύξουν. Το ερώτημα εδώ έχει να κάνει με τον Έλληνα καταναλωτή και την αγοραστική του συμπεριφορά.

Πρέπει κατά τη γνώμη αυτής της στήλης να ενεργοποιηθούμε ως πολίτες και να αξιοποιήσουμε την όποια δύναμη έχουμε ως καταναλωτές. Μπορούμε να κάνουμε πολλά αρκεί να συνειδητοποιήσουμε πως με την συμπεριφορά μας μπορούμε να «τιμωρήσουμε» μια επιχείρηση όταν τα προϊόντα της ή οι υπηρεσίες της δεν έχουν την ποιότητα που απαιτούμε, αρκεί να πάψουμε να επιλέγουμε τα εμπορεύματα που παράγει ή εισάγει.

Πρέπει να κατανοήσουμε γιατί είναι πέρα για πέρα αλήθεια ότι τα περισσότερα ελληνικά προϊόντα είναι καλής ποιότητας και πρέπει να τα εμπιστευτούμε περισσότερο. Επιλέγοντας ελληνικά προϊόντα, ιδιαίτερα τα αγροτικά, «ανοίγουμε» νέες θέσεις εργασίας. Πρόσφατα γράφτηκε και δεν ήταν ψέμα ότι στη Γερμανία εντοπίστηκαν πολλές φάρμες που στις τροφές των ζώων βρέθηκαν διοξίνες. Όταν θα βάλουμε το σχετικό άρθρο τι σημαίνει διοξίνες θα καταλάβετε γιατί πράγμα μιλάμε.

Στην Ελλάδα έχουμε καθαρότερη ύπαιθρο, θάλασσα, αέρα, γενικότερα καθαρότερο περιβάλλον. Αυτό μας δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών μας που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Ας επιλέξουμε λοιπόν τα Ελληνικά προϊόντα που αξίζουν.

Ένα κριτήριο που πρέπει να βάλουμε είναι και οι διάφορες πιστοποιήσεις που πολλά προϊόντα διαθέτουν. Παρακάτω με λίγα λόγια θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε το θέμα "Προϊόντα Ονομαστικής Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης".

Στην κατηγορία «Βιολογικά-ΠΟΠ» θα βρείτε τα Προϊόντα Ονομαστικής ή Γεωγραφικής Προέλευσης, που αξίζει να τα προσέξετε. Θα εκπλαγείτε και με τον αριθμό τους και με τα ονόματά τους. Αξίζει τον κόπο και τον χρόνο που θα αφιερώσετε.

Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π. Ο. Π. ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π. Γ. Ε. ) διέπονται από τον Κανονισμό σχετικά με την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

«Ονομασία προέλευσης»:

Το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από τη συγκεκριμένη περιοχή, τον συγκεκριμένο τόπο ή τη συγκεκριμένη χώρα, του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται ουσιαστικά ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που περιλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

«Γεωγραφική ένδειξη»:

Το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από την εν λόγω περιοχή, τον συγκεκριμένο τόπο ή την εν λόγω χώρα, του οποίου η συγκεκριμένη ποιότητα, η φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά μπορούν να αποδοθούν στην εν λόγω γεωγραφική καταγωγή , του οποίου η παραγωγή ή /και η μεταποίηση ή/και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία, συνολικά

  • 92 Ελληνικά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π. Γ. Ε)
  • 27 Ελαιόλαδα και 10 επιτραπέζιες ελιές.
  • 21 Τυριά (ΠΟΠ)
  • 26 Φρούτα-Λαχανικά-Ξηροί καρποί- Όσπρια
  • 8 Διάφορα

Ο έλεγχος και η πιστοποίηση των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), έχει ανατεθεί, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 261611/22-3-2007 (ΦΕΚ 406Β/22-03-2007), στον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ). Ειδικότερα, ο ΟΠΕΓΕΠ σε συνεργασία με τις κατά τόπους Γεωργικές Υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, αναλαμβάνει:

α) να ελέγχει και να διασφαλίζει ότι τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα που τίθενται στην αγορά και φέρουν τις καταχωρημένες ονομασίες ΠΟΠ και ΠΓΕ, συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις της κείμενης κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας,

β) να πιστοποιεί τα εν λόγω προϊόντα και να χορηγεί την άδεια χρήσης των ενδείξεων, του κοινοτικού συμβόλου και της σήμανσης πιστοποίησης του ΟΠΕΓΕΠ,

γ) να ελέγχει στα σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης ή και διάθεσης, την ορθή χρήση των ενδείξεων «ΠΟΠ» και «ΠΓΕ», του κοινοτικού συμβόλου καθώς και της σήμανσης πιστοποίησης,

δ) να εγκρίνει τα αιτήματα ενδιαφερομένων για την παραγωγή και τοποθέτηση στην αγορά κατοχυρωμένων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων που φέρουν τις ενδείξεις ΠΟΠ και ΠΓΕ, να καταρτίζει και να τηρεί το «Μητρώο δικαιούχων χρήσης ΠΟΠ και ΠΓΕ»,

ε) να ενημερώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα αποτελέσματα των ελέγχων του καθώς και τα μέτρα που έλαβε κατά τη διενέργεια αυτών.

Στον ΟΠΕΓΕΠ τηρείται Μητρώο Δικαιούχων Χρήσης Ενδείξεων ΠΟΠ και ΠΓΕ στο οποίο καταχωρούνται τα στοιχεία και η έδρα του δικαιούχου, το είδος και η ονομασία του γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου, η κατηγορία ΠΟΠ ή ΠΓΕ και η ημερομηνία έγκρισης, ανανέωσης ή και ανάκλησης του δικαιώματος χρήσης των εν λόγω ενδείξεων. Η πρόσβαση στο Μητρώο είναι ελεύθερη σε κάθε ενδιαφερόμενο.