Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x


ΣύνδεσηΥπολογισμός ΔΜΣ

ΔΜΣ = Δείκτης Μάζας Σώματος
ΔΜΣ = Βάρος/Ύψος2


Ύψος:  cm in
Βάρος:  kg lb
ΔΜΣ: 
ΔΜΣ Κλινική εκτίμηση
< 19 Ελλειποβαρής
19-25 Φυσιολογικό βάρος
26-29 Υπέρβαρος
30-34 Παχύσαρκος
35-39 Σοβαρή παχυσαρκία
40-50 Νοσογόνος παχυσαρκία
>50 Κακοήθης παχυσαρκία


Γλυκαιμικός δείκτης και διαβήτης

Όπως είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται ή έχουν πρόβλημα διαβήτη υπάρχει ένα δείκτης που βοηθάει στην επιλογή της διατροφής ενός πάσχοντος από διαβήτη, ο γλυκαιμικός δείκτης.

Η μέτρηση είναι από το 0-100 και η βάση για την δημιουργία αυτού του δείκτη είναι η γλυκόζη που θεωρήθηκε ότι έχει γλυκαιμικό δείκτη 100. Επομένως όλες οι άλλες τροφές μετρούνται με βάση την γλυκόζη.

Ο μεγάλος αριθμός εκφράζει την ταχύτητα της επίδρασης των σακχάρων της τροφής στην αύξηση της επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα.

.

Αυτός ο δείκτης είναι πολύ σοβαρός για άτομα που πάσχουν από διαβήτη και πρέπει να λαμβάνεται υπ‘ όψιν στην επιλογή των τροφών που καταναλώνουν.

Ο γλυκαιμικός δείκτης όμως δεν μας δείχνει πόση συνολικά γλυκόζη θα εισέλθει στο αίμα μας.

Για να βελτιώσει τα πράγματα ο Δρ Walter Willett του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ βοήθησε στην ανάπτυξη μιας νέας έννοιας δηλαδή του γλυκαιμικού φορτίου (Glycemic Load). To γλυκαιμικό φορτίο (GL) συνδυάζει τον γλυκαιμικό δείκτη (Glycemic Index) και την μέτρηση της ποσότητας των υδατανθράκων που υπάρχουν σε ένα τρόφιμο.

Έτσι, θεωρητικά, το γλυκαιμικό φορτίο (GL) μπορεί να σας πει το συνολικό αντίκτυπο μιας δεδομένης τροφής στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας, η οποία θα σας να βοηθήσει στο σχεδιασμό των γευμάτων σας, στην ποσότητα χορήγηση ινσουλίνης, και τις επιλογές των τροφίμων.

Πώς καθορίζονται ο γλυκαιμικός δείκτης και ο δείκτης του γλυκαιμικού φορτίου;

Δεν μπορούμε να βρούμε αυτούς τους δύο δείκτες με την ανάλυση μιας τροφής σε ένα εργαστήριο. Αυτό συμβαίνει γιατί το πεπτικό σύστημα διαφορετικών ανθρώπων χειρίζεται τους υδατάνθρακες με διαφορετικό τρόπο. Μπορεί να διασπάσει και να απορροφήσει τις ίδιες ποσότητες υδατάνθρακες σε γλυκόζη διαφορετικά και σε διαφορετικούς χρόνους, ανάλογα με το τι είναι τα άλλα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνονται.

Για παράδειγμα, μια απλή πίτσα με σάλτσα ντομάτας και τυρί παρμεζάνα έχει πολύ υψηλό γλυκαιμικού δείκτη, γύρω στα 80. Αλλά μία υπερφορτωμένη πίτσα με όλα τα υλικά έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη γύρω στο 36. Ο γλυκαιμικός δείκτης σε αυτή την περίπτωση είναι μικρότερος, επειδή η πρωτεΐνη και τα λίπη στα υλικά, επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων και επιβραδύνουν την μετατροπή τους σε γλυκόζη.

Επειδή δεν μπορούμε να βρούμε τον Γλυκαιμικό δείκτη και το γλυκαιμικό φορτίο σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα, οι τιμές που ζητάμε καθορίζονται ως εξής. 8-10 άτομα διατρέφονται από την ίδια ακριβώς σε είδος και ποσότητα τροφή (μετά από ολονύκτια νηστεία). Έπειτα παίρνουμε δείγματα αίματος κάθε 15-30 λεπτά και μετράμε τα επίπεδα σακχάρου τους. Ο μέσος όρος των μετρήσεων καθορίζεται ως ο γλυκαιμικός δείκτης του τροφίμου που χρησιμοποιήθηκε.

Το γλυκαιμικό φορτίο υπολογίζεται από τον τύπο Γλυκαιμικό φορτίο = γλυκαιμικός δείκτης Χ των καθαρών υδατανθράκων της διατροφής διά 100.

(Οι καθαροί υδατάνθρακες είναι ίσοι με το σύνολο των υδατανθράκων αφού αφαιρεθούν οι φυτικές ίνες).

Έτσι η απλή πίτσα με Γλυκαιμικό δείκτη 80 επί 27 γ. (καθαρών υδατανθράκων) διά εκατό μας κάνουν 22 Γ. Η κλίμακα επομένως έχει ως εξής: 1-10 χαμηλός, 11-19 μέσος και 20 και πάνω υψηλός.

Όσον αφορά τον γλυκαιμικό δείκτη 1-55 είναι χαμηλός, 56-69 μέσος και 70 και πάνω υψηλός.

Τα ίδια φαγητά έχουνε διαφορετικό γλυκαιμικό δείκτη και φορτίο ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος.

Μία βραστή γλυκοπατάτα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη 44 και μέσο γλυκαιμικό φορτίο. Αν η πατάτα ψηθεί για 45 λεπτά έχει γλυκαιμικό δείκτη 94 και φορτίο 43 δηλαδή πολύ υψηλούς δείκτες. Το ψήσιμο μετέτρεψε την γλυκοπατάτα σε καραμέλα.

Οι κανονικές πατάτες έχουν υψηλότερους δείκτες εάν ψηθούν, όπως επίσης και ο φούρνος μικροκυμάτων συχνά ανεβάζει τους δείκτες. Έχετε παρατηρήσει πόσο γλυκά είναι τα παντζάρια που έχουν ψηθεί σε φούρνο μικροκυμάτων; Αυτό συμβαίνει διότι οι υδατάνθρακες που περιέχουν με το ψήσιμο έχουν μετατραπεί σε γλυκόζη.

Ακόμα και ο ίδιος τρόπος μαγειρέματος αλλά με διαφορετική διάρκεια δίνει διαφορετικά αποτελέσματα. Π. χ. τα μακαρόνια εάν μαγειρευτούν λίγο, περίπου 8 λεπτά έχουν μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη και φορτίο, από τα μακαρόνια που θα ψηθούν πολύ πχ 20 λεπτά.

Διαφορετικές μάρκες και ποικιλίες από το ίδιο τρόφιμο έχουν διαφορετικούς δείκτες. Η καθηγήτρια Jennie Brand-Miller από το πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, έχει δημιουργήσει κατάλογο με χιλιάδες τροφές βασισμένες στα πειράματά της και τα δημοσιευμένα αποτελέσματα άλλων επιστημόνων.

Δυο παραδείγματα: Δυο διαφορετικά ρύζια έχουν δυο διαφορετικούς γλυκαιμικούς δείκτες 92 και 79. Το γλυκό καλαμπόκι της Νέας Ζηλανδίας έχει Γ. Δ 37 ενώ της Νοτίου Αφρικής 62

Διαφορετικοί άνθρωποι επίσης έχουν διαφορετικές αντιδράσεις σε όμοια τρόφιμα αλλά τελικά, στην πραγματική ζωή οι τροφές σπάνια τρώγονται μόνες τους. Συνοδεύονται από ποτά και διαφορετικές τροφές που το σύνολο τους επηρεάζει διαφορετικά την αντίδραση του σώματος στην γλυκόζη.

Τελικά η μόνη σίγουρη μέθοδος είναι να μετρήσουμε το ζάχαρο πριν καταναλώσουμε ένα συγκεκριμένο φαγητό και μετά δύο ώρες να το ξαναμετρήσουμε, για να διαπιστώσουμε την αντίδραση του οργανισμού μας στην γλυκόζη που παράγεται από την συγκεκριμένη τροφή.