Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x


ΣύνδεσηΥπολογισμός ΔΜΣ

ΔΜΣ = Δείκτης Μάζας Σώματος
ΔΜΣ = Βάρος/Ύψος2


Ύψος:  cm in
Βάρος:  kg lb
ΔΜΣ: 
ΔΜΣ Κλινική εκτίμηση
< 19 Ελλειποβαρής
19-25 Φυσιολογικό βάρος
26-29 Υπέρβαρος
30-34 Παχύσαρκος
35-39 Σοβαρή παχυσαρκία
40-50 Νοσογόνος παχυσαρκία
>50 Κακοήθης παχυσαρκία


Νέο "πρότυπο" για την φροντίδα της υγείας

333Ο συγγραφέας T. S. Kuhn στο βιβλίο που έγραψε το έτος 1962 με τίτλο, «Το πρότυπο των επιστημονικών επαναστάσεων», ανέπτυξε μια νέα θεωρία για την εξέλιξη των επιστημονικών γνώσεων. Σύμφωνα με τον Kuhn, η γνώση δεν θα προχωρήσει σε μια σταθερή πορεία, με γραμμικό τρόπο, αλλά αντίθετα με μεγάλα άλματα που ο ίδιος αποκαλεί «αλλαγές προτύπου».

.

Το «πρότυπο» είναι ένα σύνολο πεποιθήσεων-γνώσεων που χρησιμοποιούμε για να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας. Αυτό το μοντέλο είναι πολύ ανθεκτικό στις αλλαγές, δεδομένου ότι η ανθρώπινη τάση είναι να κρατήσει τις πεποιθήσεις της για όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό, ακόμα και όταν νέες ανακαλύψεις τις αμφισβητήσουν. Καθώς όλο και περισσότερες ανακαλύψεις έρχονται και τα αποδεικτικά στοιχεία πληθαίνουν, τελικά αναγκαζόμαστε να κάνουμε «αλλαγές παραδείγματος-προτύπου», τις οποίες θεωρούμε αναγκαίο να αντικαταστήσουν το παλιό με ένα νέο πρότυπο.

Οι αστρονόμοι του 16ου αιώνα Κοπέρνικος και τον Γαλιλαίος, για παράδειγμα, γελοιοποιήθηκαν ακόμα και απειλήθηκαν αρκετά από τους συγχρόνους τους επιστήμονες για την αμφισβήτηση της επικρατούσας άποψης ότι η γη ήταν το κέντρο του σύμπαντος, αλλά στο τέλος αναγκάστηκαν να προσχωρήσουν στη νέα επαναστατική θεωρία που υποστήριζε ότι η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, αντί για το αντίστροφο.

Σήμερα, βρισκόμαστε στα πρόθυρα μια «αλλαγής παραδείγματος-προτύπου» στις πεποιθήσεις και τις στάσεις μας ως προς την υγεία και την υγειονομική περίθαλψη. Το «παράδειγμα-πρότυπο» της προσπάθειας αποκατάστασης ή κάλυψης των συμπτωμάτων ενός ασθενή, αντικαθίστανται σιγά, σιγά σε μια νέα προσέγγιση ως προς την αποκατάσταση της υγείας. Όπως σε όλα τα «παραδείγματα-πρότυπα» οι παλιές θεωρίες είναι ακόμα ανθεκτικές στην αλλαγή, αλλά ακόμη περισσότερο στην προκειμένη περίπτωση λόγω των ειδικών συμφερόντων των φαρμακευτικών εταιριών που αποκομίζουν κέρδη τρισεκατομμυρίων ευρώ από το εμπόριο της υγείας. Αυτά τα συμφέροντα ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ κάθε μέρα για προπαγάνδα ώστε να κρατήσουν το παλιό μοντέλο στη θέση του. Πόσες διαφημίσεις φαρμάκων έχετε δει ή ακούσει και έχετε δει σήμερα από εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια;

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το νέο «παράδειγμα-πρότυπο « δεν προήλθε από το εσωτερικό του ιατρικού συστήματος. Αναγκάζεται, το απρόθυμο ιατρικό κατεστημένο να υποχωρήσει κάτω από την πίεση των ανθρώπων που έχουν κουραστεί βλέποντας τις οικονομίες μιας ζωής να λιγοστεύουν, ενώ δεν γίνονται καλά, και την ίδια στιγμή οι φαρμακευτικές εταιρείες συνεχίζουν να αποκομίζουν κέρδη δισεκατομμυρίων.

Για να πάρουμε τα μέγιστα αποτελέσματα από τη βοτανοθεραπευτική και άλλες ολιστικές θεραπείες και να επανακτήσουμε και να διατηρήσουμε τον έλεγχο της υγείας μας, πιστεύουμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να αγκαλιάσουμε το νέο πρότυπο για την υγεία, μέσα από το πανάρχαιο ρητό «η πρόληψη θεωρείται καλύτερη από τη θεραπεία με την βοήθεια της έμφυτης θεραπευτικής δύναμης του ανθρώπινου σώματος, κατά την οποία οι γιατροί περιμένουμε να λειτουργήσουν ως δάσκαλοι και όχι ως ημίθεοι και στην οποία διαδικασία, εμείς οι πάσχοντες, θα πρέπει να πάρουμε μεγαλύτερο ρόλο στις αποφάσεις που θα επηρεάζουν την υγεία μας.
Αν εμπλακώ ποτέ σε ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα και έχω σπασμένα κόκαλα ή ακατάσχετη αιμορραγία, παρακαλώ μην με πάτε στον βοτανοθεραπευτή ή τον διατροφολόγο μου! Πηγαίνετέ με άμεσα στο νοσοκομείο, ώστε να λάβω την πλέον κατάλληλη θεραπεία. Αλλά όταν πρόκειται για καρδιακή νόσο, την πρόληψη του καρκίνου, καθώς και χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, είναι αποκλειστικά δική μου ευθύνη να τα αντιμετωπίσω και κανενός άλλου. Αν δεν κάνω τίποτα για να προστατεύσω την υγεία μου και απλά περιμένω μια καρδιακή προσβολή, πριν ενεργήσω, τότε είμαι εγώ και όχι η ιατρική ή τα φάρμακα που απέτυχαν. Απέτυχα στην ανθρώπινη υπευθυνότητα να προστατέψω τον εαυτό μου και να τον συντηρήσω σωστά όπως ακριβώς κάνω με το αυτοκίνητό μου. Και αυτό είναι το νέο «παράδειγμα-πρότυπο» της νέας άποψης της υγειονομικής περίθαλψης.

Υπευθυνότητα για το σώμα μας και την υγεία του.

Ολιστική αντιμετώπιση της υγείας

Μέρος αυτού του νέου προτύπου είναι η έννοια της ολότητας, (ή ολιστικότητας), η οποία υποστηρίζει ότι κανένα όργανο στο σώμα δεν λειτουργεί σε ένα κενό, ότι όλα τα όργανα και τα συστήματα του σώματός μας έχουν απόλυτη σχέση και συνεργασία μεταξύ τους. Αυτή η βασική ιδέα σχεδόν αγνοείται παντελώς από την «κλασσική « ιατρική. Η ιατρική φροντίδα είναι κατακερματισμένη σε ειδικότητες-με τους ειδικευμένους ιατρούς να προσπαθούν να θεραπεύσουν όργανα ή ασθένειες και όχι τους ανθρώπους. Η ολιστική μέθοδος αντίθετα, προσπαθεί να θεραπεύσει την ασθένεια του ατόμου στο σύνολο, και όχι μόνο την ασθένεια ή το πάσχον όργανο. Η ολιστική συνεργάζεται με την έμφυτη ικανότητα επούλωσης του ανθρώπινου σώματος, αναγνωρίζοντας την πανάρχαιη αλήθεια ότι την θεραπεία και την επούλωση την κάνει το ίδιο το σώμα και όχι ο γιατρός