ΣύνδεσηΤα πιο διαδεδομένα και πολυδιάστατα τόσο στη μορφή όσο και στη λειτουργία τους μακρομόρια. Ακόμη και σ΄ ένα απλό κύτταρο των βακτηρίων εντοπίζονται εκατοντάδες διαφορετικές πρωτεΐνες που κάθε μια εξ αυτών έχει ιδιαίτερο ρόλο. Οι πρωτεΐνες αποτελούν είτε το δομικό συστατικό του κυττάρου είτε συνεργούν σε κάποια συγκεκριμένη λειτουργία. Οι πρωτεΐνες είναι μεγάλα σύνθετα βιομόρια, με μοριακό βάρος από 10.000 μέχρι πάνω από 1 εκατομμύριο, αποτελούμενα από αμινοξέα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με πεπτιδικούς δεσμούς σχηματίζοντας μια γραμμική αλυσίδα, καλούμενη αλυσίδα πολυπεπτιδίων. Όλες οι πρωτεΐνες περιέχουν άνθρακα, οξυγόνο και άζωτο και οι περισσότερες εξ αυτών και θείο.
Η πρωτεΐνη είναι μια από τις σημαντικότερες θρεπτικές ουσίες των τροφών, η οποία αποκαλείται μακρο-θρεπτική ουσία. Τα αμινοξέα είναι οργανικές ενώσεις που συνεργάζονται για να σχηματίσουν τις πρωτεΐνες. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται πρωτείνες σαν πηγή από τα αμινοξέα και σαν πηγή από την ενέργεια. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από 20 βασικά αμινοξέα, εκ των οποίων τα 8 θεωρούνται σαν απαραίτητα, ενώ τα υπόλοιπα μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός. Τα απαραίτητα αμινοξέα δεν μπορούν να δημιουργηθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να προσληφθούν από από την τροφή. Αυτά είναι λυσίνη, λευκίνη, ισολευκίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη, βαλίνη, ιστιδίνη και αργινίνη.
Οι πρωτεΐνες, ή μάλλον τα απαραίτητα αμινοξέα που περιέχουν, είναι τα δομικά υλικά της ανθρώπινης ζωής, τα οποία χρειάζονται για την ανάπτυξη και συντήρηση όλων των δομικών κυττάρων όλων των οργανισμών. Υπό κανονικές συνθήκες, η λήψη πρωτεϊνών είναι 0,8-1g ανά κιλό βάρους και αυτή η ποσότητα θεωρείται ικανοποιητική. Υπάρχει ένα ερώτημα το οποίο αν και έχει απαντηθεί εξακολουθεί τα τίθεται. Δεν μπορεί ο άνθρωπος να πάρει τα απαραίτητα αμινοξέα μόνο από φυτικές τροφές; Πριν λίγα χρόνια η απάντηση ήταν όχι. Σήμερα όμως μετά από πολλές έρευνες γνωρίζουμε ότι με κατάλληλο συνδυασμό τροφών μπορούμε να έχουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Αυτό κάνουν οι χορτοφάγοι και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Πηγές πρωτεΐνης είναι όλα τα ζωϊκά τρόφιμα, τα όσπρια, οι πατάτες, και οι σπόροι δημητριακών, η σόγια κ. α.