ΣύνδεσηΟμάδα οργανικών ουσιών. Οι βιολογικής σημασίας υδατάνθρακες ονομάζονται και σάκχαρα και αρχίζουν από τους μονοσακχαρίτες (π. χ. γλυκόζη, φρουκτόζη), και φθάνουν μέχρι σύνθετα μόρια, που λέγονται πολυσακχαρίτες, όπως το άμυλο και η κυτταρίνη. Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες υδατανθράκων βιολογικού ενδιαφέροντος:

  • Οι μονοσακχαρίτες, όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη, είναι τα μονομερή για τη σύνθεση πολυπλοκότερων δομών.
  • Οι δισακχαρίτες αποτελούνται από δυο μονοσακχαρίτες.
  • Οι ολιγοσακχαρίτες αποτελούνται 20-30 μονοσακχαρίτες.


Τέλος, οι πολυσακχαρίτες, όπως το άμυλο, το γλυκογόνο και η κυτταρίνη, που αποτελούνται από εκατοντάδες χιλιάδες υπομονάδες γλυκόζης. Συνεπώς όλοι οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι δημιουργήματα από απλές μονάδες που λέγονται μονοσακχαρίτες οι οποίες και δεν μπορούν να υδρολυθούν σε απλούστερη δομή. Κυριότεροι υδατάνθρακες είναι: οι μονοσακχαρίτες γλυκόζη και φρουκτόζη, οι δισακχαρίτες λακτόζη, μαλτόζη και σακχαρόζη, οι πολυσακχαρίτες άμυλο, γλυκογόνο και κυτταρίνη και τέλος οι ανάγοντες μονοσακχαρίτες ριβόζη και δεοξυριβόζη. Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντικές συνιστώσες στη διατροφή όλων των ζωικών οργανισμών τροφοδοτώντας αυτούς με την απαιτούμενη ενέργεια επιβίωσης. Τα φυτά δημιουργούν μόνα τους υδατάνθρακες και οξυγόνο από διοξείδιο του άνθρακα και νερό με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.
Το πεπτικό σύστημα χειρίζεται όλους τους υδατάνθρακες με παρόμοιο τρόπο, τους διασπά ή προσπαθεί να τους διασπάσει σε απλά μόρια σακχάρων, δεδομένου ότι μόνο αυτά είναι αρκετά μικρά ώστε να απορροφηθούν με την κυκλοφορία του αίματος. Η γλυκόζη επίσης γνωστή και σαν σάκχαρο του αίματος, χρησιμοποιείται σε όλα τα κύτταρα, ως γενική πηγή ενέργειας. Οι φυτικές ίνες αποτελούν εξαίρεση. Έχουν τέτοια σύνθεση που δεν μπορούν να διασπαστούν σε μόρια σακχάρου και έτσι, κατά ένα μεγάλο μέρος περνάνε άπεπτες μέσα από το σώμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστες. Εντελώς το αντίθετο η ύπαρξή τους είναι πολύτιμη για το πεπτικό σύστημα και όχι μόνο.
Πηγές σύνθετων υδατανθράκων είναι: Πίτουρα, φύτρο σταριού, κριθάρι, αραβόσιτος, σίκαλη, βρώμη, πατάτες, άλλες ρίζες λαχανικών, ψωμί πολύσπορο, δημητριακά με ολόκληρους σπόρους, κουάκερ βρώμης. Απλοί υδατάνθρακες: Σάκχαρα φρούτων, ζάχαρη, καλαμποκιού ή σταφυλιών και επιτραπέζια ζάχαρη.