ΣύνδεσηΟργανικές ουσίες απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού και την καλή υγεία. Εκτελούν πολλές λειτουργίες και έχουν την δυνατότητα να συμπληρώνουν η μία την άλλη. Δεν περιέχουν θερμίδες.
\nΜερικές από τις βασικές τους λειτουργίες: βοηθούν τον μεταβολισμό, συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού που μετατρέπουν τα συστατικά των τροφών σε (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη) και σε ενέργεια, βοηθούν στην αναπαραγωγή και την ανάπτυξη του οργανισμού, είναι άκρως απαραίτητες για την αποτελεσματική ανάπτυξη του οργανισμού.
\nΟ οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του της βιταμίνες και έτσι επιβάλλεται να τις λαμβάνει από την τροφή.
\nΗ έλλειψη κάποιας βιταμίνης μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα τα οποία οι γιατροί πολλές φορές προσπαθούν να τα καλύψουν με φάρμακα η πραγματική όμως αίτια είναι η μερική ή ολική έλλειψη κάποιας ή κάποιων βιταμινών. Μερικά από τα προβλήματα είναι: εκνευρισμός, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, ευαισθησία σε κρυολογήματα, ατονία, υπνηλία, άγχος, μειωμένη ενεργητικότητα, κακή διάθεση κ. α.
\nΟι βιταμίνες χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:
\n1η: Λιποδιαλυτές: Α, D, E. K Για την απορρόφησή τους χρειάζεται η ύπαρξη λίπους και αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό. Η συγκέντρωση περισσότερης από την απαραίτητη ποσότητα μπορεί να δημιουργήσει υπερβιταμίνωση και ναι δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία,
\n2η: Υδατοδιαλυτές: Όλες οι υπόλοιπες. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν αποθηκεύονται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό γι αυτό δεν προκαλούν τοξικότητα. Η μονάδα μέτρησης των βιταμινών Α και D είναι η IU (International Unit). Οι βιταμίνες Ε και Κ όπως και οι υδατοδιαλυτές μετριούνται σε μικρογραμμάρια (mcg).