ΣύνδεσηΧημικό στοιχείο σύμβολο Na (λατινικά: Natrium), μαλακό, ασημόλευκο, πολύ δραστικό μέταλλο από την ομάδα των αλκαλίων στον Περιοδικό πίνακα με ατομικό αριθμό 11 και ατομικό βάρος 22,98977 . Έχει θερμοκρασία τήξης 97,72 Cο και θερμοκρασία βρασμού 883 Cο. Το νάτριο είναι πολύ διαδομένο στη φύση με τη μορφή χημικών ενώσεων, όπως το χλωριούχο νάτριο, (NaCL, κοινό αλάτι), που βρίσκεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες στο θαλασσινό νερό, το νιτρικό νάτριο ή νίτρο της Χιλής, που είναι κρυσταλλικό και βρίσκεται μέσα στο έδαφος. Άλλες ενώσεις είναι το υδροξείδιο του νατρίου (NaOH), το ανθρακικό νάτριο (Na2CO3) και η μαγειρική σόδα (NaHCO3. Αποτελεί περίπου το 2. 5 % του φλοιού της γης και έτσι είναι το πιο άφθονο αλκάλιο. Επίσης βρίσκεται και στα άστρα.

\nΤο νάτριο είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο. Όπως και το Κάλιο, ενεργεί σαν ηλεκτρολύτης και ασκεί παρόμοιες λειτουργίες αλλά εκτός των κυττάρων, στα εξωκυτταρικά υγρά. Βοηθάει στη ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροπίας και την ισορροπία νερού στα υγρά του σώματος από το εξωτερικό των κυττάρων. Βοηθάει στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος.

\nΣυμμετέχει στα συστήματα διαβίβασης των κυτταρικών μεμβρανών. Απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων. Δεν υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια δόση. Η μεγάλη ποσότητα νατρίου στον οργανισμό έχει συνδεθεί με την υψηλή πίεση του αίματος και την κατακράτηση υγρών (οίδημα). Είναι εύκολο να πάρετε μεγάλες ποσότητες νατρίου ιδιαίτερα όταν τρέφεστε με επεξεργασμένες τροφές. Η μέση καθημερινή κατανάλωση νατρίου του πληθυσμού της Ευρώπης, κυμαίνεται περίπου στα 3-5 γρ. δηλαδή περίπου 9-11 γρ. άλατος και είναι πολύ παραπάνω από τις ανάγκες που υπολογίζονται στα 0,6 έως 1,5 γρ. την ημέρα.

\nΤο επιτραπέζιο αλάτι και όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι οι πηγές πρόσληψης του νατρίου. Υπάρχει βέβαια σε μικρές ποσότητες σε όλα σχεδόν τα ζωϊκά ή φυτικά τρόφιμα.\n