Σύνδεση

Tabasco

tabasco1Ο τραπεζίτης Edmund McIlhenny, επιστρέφοντας μια μέρα από την δουλειά του, συνάντησε έναν γνωστό του, που του χάρισε μερικές κόκκινες, καυτερές πιπεριές. Ο MacIlhenny τις δοκίμασε, του άρεσαν και φύτεψε μερικές στον κήπο του.

Σε λίγο ξέσπασε ο Αμερικάνικος εμφύλιος πόλεμος και ο MacIlhenny μαζί με την οικογένεια του εγκατέλειψε το σπίτι του και έφυγε για ασφαλέστερες περιοχές μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. Όταν οι συνθήκες άλλαξαν επέστρεψε πάλι στην περιοχή του και στο σπίτι του αλλά τίποτα δεν ήταν όπως πριν.

Όλα είχαν καταστραφεί. Κατά ένα θαυμαστό όμως τρόπο είχαν μείνει ζωντανές οι πιπεριές που είχε φυτέψει. Τότε αποφάσισε να δοκιμάσει να φτιάξει μια καυτερή σάλτσα από τις πιπεριές του που τόσο του άρεσαν. Οι ποικιλία των φυτών ήταν οι πιπεριές Capsicum frutescens που η καταγωγή τους ήταν από τον Παναμά, αλλά τις καλλιεργούσαν για εμπορικούς σκοπούς στην πολιτεία Tabasco του Mexico και τις ονόμαζαν Πιπεριές Ταμπάσκο.

Χρησιμοποίησε μια απλή συνταγή. Πήρε πιπεριές κόκκινες και ώριμες τις έλειωσε και τους πρόσθεσες αλάτι από την περιοχή. Άφησε τον πολτό να υποστεί ζύμωση και μετά από ένα περίπου μήνα τις ανέμειξε με καλό ξύδι και τις εμφιάλωσε. Χρησιμοποίησε φιάλες από κολώνια γιατί είχαν το κατάλληλο μέγεθος και είχαν στόμιο που θα μπορούσε να σερβίρει την σάλτσα του σταγόνα, σταγόνα. Στην αρχή την σάλτσα την ονόμασε «Σάλτσα Μικρή Anse» από το όνομα μια κοπέλας της οικογένειας.

Αυτό δεν άρεσε στην οικογένεια του και όταν δέχτηκε τα παράπονά τους άλλαξε το όνομα και την ονόμασε «Tabasco». Η πρώτη του παραγωγή το έτος 1868 ήταν 350 φιάλες οι οποίες έγιναν ανάρπαστες. Σήμερα η εταιρία παράγει μισό εκατομμύριο φιάλες την ημέρα.

Η παραγωγή της σάλτσας συνέχισε να γίνεται στο νησί Avery μέχρι το 1970. Σήμερα το 98% των πιπεριών μεγαλώνει στην Ονδούρα, την Βενεζουέλα στο Μεξικό και στην Κολομβία. Όμως οι σπόροι βγαίνουν από πιπεριές που μεγαλώνουν στο νησί Avery. Η αιτία είναι τα χαμηλά ημερομίσθια Οι πιπεριές συλλέγονται με το χέρι γιατί δεν ωριμάζουν όλες μαζί. Το αλάτι που χρησιμοποιείται παράγεται στο νησί Avery και πολτοποιούνται την ίδια ημέρα (έτσι ισχυρίζεται η εταιρία). Η ωρίμανση και το υπόλοιπο της διαδικασίας γίνονται στο Avery.

Το όνομα Tabasco έχει πατενταριστεί παγκόσμια και ακόμα και αν το επίθετό σας είναι Tabasco και το προϊόν σας φτιάχνεται στο Tabasco του Μεξικού, είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσετε το όνομα Tabasco.

.