ΣύνδεσηΗ ιστορία του καφέ

10Ο καφές είναι το περισσότερο διαδεδομένο ρόφημα στον κόσμο, το οποίο κατασκευάζεται από τα καβουρδισμένα και αλεσμένα σπέρματα της καφέας ή καφεόδενδρου. Ο καφές έχει αναζωογονητική δράση, η οποία οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές συστατικό που υπάρχει στους σπόρους των καρπών του. Υπολογίζεται ότι η διαδικασία ετοιμασίας του ροφήματος επαναλαμβάνεται παγκοσμίως πάνω από 400 δισεκατομμύρια φορές το χρόνο.

Η πιο γνωστή ιστορία σχετικά με την ανακάλυψη του καφέ, είναι αυτή ενός βοσκού από την Αραβία. Ο βοσκός ψάχνοντας τα πρόβατα του τα βρήκε να κινούνται γεμάτα ενέργεια. Γρήγορα ανακάλυψε ότι είχαν φάει τα φύλλα και τους καρπούς ενός φυτού. Όταν ο βοσκός δοκίμασε μερικούς από τους καρπούς αυτού του φυτού, πολύ γρήγορα αισθάνθηκε αναζωογονημένος γεμάτος ενέργεια. Ένας μοναχός παρατήρησε την ενεργητικότητα του βοσκού και τον ρώτησε το μυστικό του. Αυτός του μίλησε για το φυτό, και ο μοναχός πήγε μάζεψε τους καρπούς του φυτού και τα πήγε στο μοναστήρι. Οι μοναχοί στο μοναστήρι άρχισαν να το χρησιμοποιούν για να μένουν ξάγρυπνοι στις ολονυχτίες και για τη μελέτη.

Η δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι ένας Μουσουλμάνος Δερβίσης που είχε καταδικαστεί από τους εχθρούς του να περιπλανιέται στην έρημο, άκουσε μια ανδρική φωνή από τον ουρανό που τον διέταζε να φάει κόκκους καφέ. Στην αρχή προσπάθησε να τους μουλιάσει στο νερό για να μαλακώσουν αλλά όταν απέτυχε ήπιε το ζουμί. Απέδωσε την διάσωσή του και την ενέργεια που είχε στον Αλλάχ και έφυγε από την έρημο για να διακηρύξει την πίστη του Αλλάχ αλλά και τη μαγική συνταγή σε όλο τον κόσμο.

Το πιθανότερο είναι πως αυτές οι ιστορίες δεν είναι πραγματικές παρά μόνο ένας μύθος. Την πραγματική ιστορία για την ανακάλυψη του καφέ δεν την γνωρίζουμε. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως η γενέτειρα του καφέ είναι η Αιθιοπία. Στις αρχές, ο καφές δεν καταναλώνονταν ψημένος, ούτε φτιάχνανε ροφήματα καφέ. Ένας από τα πρώτα ροφήματα με καφέ, ήταν ένα αφέψημα από τα φύλλα και τους καρπούς του. Επίσης ένα άλλο ρόφημα παρασκευάζονταν με τη ζύμωση του καφέ, το οποίο περιείχε και αλκοόλ. Περίπου πέντε αιώνες πριν άρχισε για πρώτη φορά να ψήνεται ο καφές, το γνωστό καβούρδισμα. Ο καβουρδισμένος καφές έπειτα παρασκευάζονταν με τον παραδοσιακό τρόπο (άλεσμα με πέτρες και βράσιμο).

Το δέντρο του καφέ άρχισε να καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις και να παρασκευάζεται ως ρόφημα με την ονομασία - qahwa (κάουα), που σημαίνει "αυτό που εμποδίζει τον ύπνο". Ο καφές ήταν αρχικά αποκλειστικότητα των μουσουλμανικών εθνών μέχρι που μεταφέρθηκε λαθραία στην Ινδία, στη Δυτική Ευρώπη και τελικά στην Αμερική όπου μεταδόθηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ο πάπας Κλημέντιος 8ος είχε πει ότι ο καφές είναι τόσο εύγεστος που είναι κρίμα οι άπιστοι να έχουν την αποκλειστική χρήση του.

Τα πρώτα φυτά καφέ εμφανίστηκαν στην Μαύρη ήπειρο και συγκεκριμένα στην Αιθιοπία όπως αναφέραμε και παραπάνω. Γηγενείς φυλές συνήθιζαν να αναμειγνύουν άνθη καφέ με ζωικό λίπος φτιάχνοντας έναν πολτό. Στη συνέχεια το έπλαθαν σε μικρά μπαλάκια τα οποία κατανάλωναν στις μάχες οι πολεμιστές για να παίρνουν ενέργεια. Το ρόφημα πολύ γρήγορα προσέλαβε υπερφυσικές δυνατότητες συνδέοντας το όνομα του με ιερείς και γιατρούς. Ο καφές έχει εμπνεύσει πληθώρα θρύλων, παραδόσεων και δοξασιών. Δύο από αυτές είναι πράγματι ξεχωριστές στην προσπάθεια τους να ερμηνεύσουν την ανακάλυψη του καφέ.

Η συστηματική καλλιέργεια του καφέ άρχισε τον 15ο αιώνα. Για πάρα πολλούς αιώνες η περιοχή της Υεμένης στην Αραβία ήταν η μοναδική πηγή καφέ παγκόσμια. Επειδή όμως η ζήτηση για το ρόφημα αυτό ήταν ιδιαίτερα υψηλή, οι κόκκοι καφέ έφευγαν από το λιμάνι της Μόκας κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Παρά τα αυστηρά μέτρα φύλαξης όμως προσκυνητές στην Μέκκα κατάφεραν να βγάλουν λαθραία από τη χώρα φυτά καφέ τα οποία και μεταφύτεψαν αρχικά στην Ινδία.

Ο καφές πέρασε στην Ευρώπη από την Βενετία όπου άνθιζε το εμπόριο αρωμάτων, βαφών, υφασμάτων και τσαγιού από Άραβες εμπόρους στον δρόμο των μπαχαρικών. Επίσης, πολλοί ευρωπαίοι έμποροι που είχαν συνηθίσει να πίνουν καφέ στις χώρες που επισκέπτονταν τον έφεραν μαζί τους. Ο καφές έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής όταν μικροπωλητές άρχισαν να τον πωλούν στο δρόμο.

Τον 17ο αιώνα οι Ολλανδοί διέδωσαν τον καφέ στις αποικίες τους στην Ινδονησία ενώ οι Γάλλοι ήταν οι πρώτοι που μετέφεραν την καλλιέργεια του στην Αμερική. Σήμερα, ο καφές είναι το δεύτερο σε πωλήσεις προϊόν στον πλανήτη- το μόνο προϊόν που το ξεπερνάει είναι το πετρέλαιο. Σήμερα κάθε λεπτό της ώρας καταναλώνονται περισσότερα από 4-5. 000 φλυτζάνια καφέ με διαρκώς ανοδική τάση. 

.