ΣύνδεσηΠοικιλίες καφέ

9Arabica

Arabica είναι το πιο παλιό είδος φυτού του καφέ. Καλλιεργείται καλύτερα στα ύψη μεταξύ 1. 220 και 1. 800 μέτρων. Απαιτεί ειδικές εδαφολογικές συνθήκες με τη σωστή ισορροπία θερμότητας και υγρασίας. Θεωρείται ιδιαίτερα ποιοτικός καρπός και παράγει πολύ γευστικό και αρωματικό καφέ. Χρειάζεται έξι έως εννέα μήνες για να ωριμάσει. Τα δέντρα αυτά είναι ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες, τον παγετό, και την ξηρασία, και έχουν καρπούς που πέφτουν στο έδαφος όταν ωριμάζουν. Ως εκ τούτου πρέπει να συγκομιστούν μόλις ωριμάζουν.

Απαιτούν προσεκτική καλλιέργεια και παράγουν μόνο 0,5 έως 1 κιλό καρπού ετησίως. Ως εκ τούτου είναι και ακριβότερη. Οι κόκκοι της είναι χαμηλοί σε καφεΐνη και έχουν υψηλή γεύση και άρωμα. Οι καρποί Arabica αποτελούν περίπου 75% των καρπών που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο.

Robusta

Φυτό που αναπτύσσεται καλύτερα σε ύψος μέχρι και 700 μέτρα. Καλλιεργείται κυρίως στη Δυτική Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Είναι λιγότερο γευστικός και λιγότερο αρωματικός. Είναι πιο ανθεκτικό στο κρύο και την υγρασία. Οι καρποί Robusta δεν πέφτουν στο έδαφος μόλις ωριμάσουν, ως εκ τούτου δεν πρέπει να συγκομιστεί αμέσως. Ο καρπός της Robusta περιέχει δύο φορές την καφεΐνη από αυτή που περιέχει ο καρπός Arabica. Στην πραγματικότητα, το φυτό Robusta χρειάζεται λιγότερο χρόνο να ωριμάσει, περίπου το μισό χρόνο που απαιτείται για το φυτό Arabica και παράγει τους διπλάσιους κόκκους και γι΄αυτό είναι και φθηνότερος. Χρησιμοποιείται συνήθως στο στιγμιαίο καφέ.

Βραζιλία

H Βραζιλιάνικη βιομηχανία καφέ έχει συγκεντρωθεί από την αρχή στην παραγωγή "εμπορικών" καφέδων: φτηνός, αρκετά εύγευστος, αλλά μετά βίας διακεκριμένος. Από τα πολλά ονόματα καφέδων που κυκλοφορούν στη Βραζιλία, μόνο ένα, ο Santos, είναι σημαντικός για το εμπόριο καφέ. Ο Ρίο, είναι σημαντικός κυρίως επειδή δανείζεται το όνομά του από μια ιδιαίτερη θεραπευτική ουσία που οι άνθρωποι που καλλιεργούν τον καφέ τον αποκαλούν Rioy. Οι φτηνότεροι βραζιλιάνικοι καφέδες πωλούνται σε ειδικά καταστήματα έτσι ώστε οι καταναλωτές να εξοικονομούν χρήματα όταν θέλουν να φτιάξουν το δικό τους χαρμάνι. Η Βραζιλία εξακολουθεί να κρατά τα ινία ως παγκόσμιος παραγωγός καφέ για περισσότερο από ένα αιώνα, καθώς το ένα τρίτο της γης της είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια καφέ. Η χώρα παράγει τους καλύτερους καφέδες στις περιοχές Bahia και Minas Gerais.

Κολομβία

Οι δύο διασημότεροι καφέδες της ανατολικής οροσειράς είναι ο Μπογκοτά και ο Bucaramanga Ο καφές Μπογκοτά, θεωρείται ένας από τους καλύτερους καφέδες που καλλιεργούνται στην Κολομβία, είναι λιγότερο όξινος από τον καφέ Medellin, αλλά εξίσου αρωματικός και γευστικός. Ο Bucaramanga είναι ένας καφές από μαλακούς κόκκους, και έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά των καφέδων από την Sumatra: βαρύ σώμα, χαμηλή οξύτητα, και πλούσια γεύση. Ως δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας καφέ, η Κολομβία παράγει καφέδες με πλούσια γεύση. Ο ελαφρύς, γλυκός κολομβιάνικος καφές έχει δύο μεγέθη: "supremo" (μεγάλοι κόκκοι) και "excelso" (μικρότεροι κόκκοι).

Πηγή: Coffeblend

Παρακάτω θα δείτε και άλλες ποικιλίες καφέ μάλλον περιορισμένης παραγωγής και φυσικά με υψηλότερες τιμές πώλησης.

Μερικοί από τους ακριβότερους καφέδες στον κόσμο

Ινδονησία: kopi luwak 250 ευρώ το κιλό

Ο καφές ΚOPI Luwak παρασκευάζεται από κόκκους καφέ οι οποίοι έχουν προηγουμένως φαγωθεί από ένα είδος αιλουροειδούς που ζει στην περιοχή, το palm civet, το οποίο, με την οξεία αίσθηση όσφρησης που διαθέτει, επιλέγει τους πιο εκλεκτούς. Η διαδικασία της πέψης αφαιρεί το φλοιό και οι κόκκοι, οι οποίοι λέγεται ότι γλυκαίνουν εξαιτίας της εν λόγω διαδικασίας, μαζεύονται ένας, ένας από το έδαφος της ζούγκλας. Καταλαβαίνετε τι πίνετε λοιπόν!!

Hacienda La Esmeralda Boquete, Panama 164 ευρώ το κιλό

Ο συγκεκριμένος καφές πραγματοποίησε ρεκόρ online δημοπρασίας, όταν πωλήθηκε προς 80 ευρώ το κιλό, άψητος, στις 30 Μαΐου 2006. Καλλιεργούμενος στη σκιά αιωνόβιων δέντρων γκουάβα, ο Hacienda La Esmeralda είναι παγκοσμίως γνωστός για τη γεύση και το άρωμά του. Τον περασμένο Απρίλιο κατέλαβε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό "Best of Panama" με σκορ 94,6 στα 100.

Island of St. Helena Coffee Company Αγία Ελένη 124 ευρώ το κιλό

Ο exclusive αυτός καφές καλλιεργείται στο νησί της Αγίας Ελένης, σχεδόν 2. 000 χιλιόμετρα από την αφρικανική ακτή. Προερχόμενος από μια ποικιλία της Υεμένης, που μεταφέρθηκε εδώ το 1730, χρωστάει μεγάλο μέρος της φήμης του στο Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο οποίος επαίνεσε τη συγκεκριμένη ποικιλία κατά την εξορία του στο νησί. Η εξαγωγή του είχε σταματήσει για περισσότερο από έναν αιώνα, μέχρι την αρχή της δεκαετίας του 90, οπότε και ξανάρχισε, με πρωτοβουλία του David R. Henry. Η παραγωγή κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα (περίπου 12 τόνοι το χρόνο) και, βέβαια, η ζήτηση είναι υψηλότατη.

El Injerto Huehuetenango, Γουατεμάλα 40 ευρώ το κιλό στη δημοπρασία

Ο El Injerto καλλιεργείται και παρασκευάζεται ειδικά για τη δημοπρασία Cup of Excellence, στην περιοχή Huehuetenango της Γουατεμάλα. Πρόσφατα κατέκτησε το πρώτο βραβείο στο Cup of Excellence του 2006. Πιθανολογείται ότι, αφού ψηθεί, μπορεί να αγγίξει τα 80 ευρώ το κιλό.

Fazenda Santa Ines Minas Gerais, Βραζιλία 80 ευρώ το κιλό στη δημοπρασία

Με το μεγαλύτερο σκορ στην ιστορία του Cup of Excellence, ο Santa Ines αγγίζει το 95,85 στα 100. Μόνο 12 κούτες των 60 κιλών διατέθηκαν στη δημοπρασία, οι οποίες αγοράστηκαν από το Caffe Artigiano, μια καφετέρια στον Καναδά, και δύο Αυστραλούς παραγωγούς. Ο Santa Ines διατίθεται μόνο στο Caffe Artigiano και σε λίγα εξειδικευμένα μαγαζιά ανά τον κόσμο.

Blue Mountain Wallenford Estate, Τζαμάικα 78 ευρώ το κιλό

Καφές με μεγάλη φήμη, ο Blue Mountain της Τζαμάικα χαρακτηρίζεται από την πολύχρονη ιστορία του, τις υψηλές τιμές και την ποιότητα που ποικίλλει. Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές απομιμήσεις που φέρουν το όνομα Jamaica Blue Mountain & "Jamaica Blue Mountain style" όπως και ο "Jamaica Blue Mountain Blend" περιέχουν ελάχιστο έως καθόλου αυθεντικό προϊόν. Ο αυθεντικός Blue Mountain ξεχωρίζει για την ελαφριά γεύση και το άρωμά του. Περίπου το 85% της παραγωγής εξάγεται στην Ιαπωνία.

Los Planes Citala, El Salvador 64 ευρώ το κιλό

Ο συγκεκριμένος καφές από το El Salvador κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο Cup of Excellence του 2006, με σκορ 93,52 στα 100. Προς το παρόν δε διατίθεται στους καταναλωτές.

Kona Χαβάη 54 ευρώ το κιλό

Στα τέλη της δεκαετίας του 1820, οι Βρετανοί εισήγαγαν βραζιλιάνικα δέντρα του καφέ στο ηφαιστειακό έδαφος και το ιδανικό κλίμα της Kona. Οι αυθεντικοί κόκκοι Kona αναγνωρίζονται από την καθαρή, ευχάριστη, ελαφριά γεύση τους. Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα διφορούμενο καφέ, εξαιτίας της υψηλής τιμής του και του σκανδάλου που δημιουργήθηκε όταν μη αυθεντικοί κόκκοι εξήχθησαν ως Kona.

Yauco Selecto AA Πουέρτο Ρίκο 36 ευρώ το κιλό

Ο καφές από την περιοχή Yauco του Πουέρτο Ρίκο αποτελούσε το πρότυπο που πολλές χώρες προσπάθησαν να μιμηθούν έως το 1890. Καλλιεργούμενος στα νοτιοδυτικά βουνά του νησιού, ο "νησιώτικος" αυτός καφές χαρακτηρίζεται από την ήπια γεύση του. Η τιμή καθορίζεται ανάλογα με την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα.

Fazenda Sao Benedito Minas Gerias, Βραζιλία 34 ευρώ το κιλό

Οι βραζιλιάνικοι καφέδες είναι γνωστοί για τη γλυκόπικρη, σοκολατένια γεύση τους. Ο Fazenda Sao Benedito είναι μέρος του group Sertao, μιας οικογενειακής επιχείρησης παραγωγών καφέ στα νότια της πολιτείας Minas Gerias. Η συγκεκριμένη επιχείρηση παρήγαγε δέκα από τους 36 καφέδες που κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις του Cup of Excellence το 2005

Πηγή: Nio's art of coffee

.