ΣύνδεσηΆγχος-Stress

52515072c2aedΟ όρος άγχοςστρες) προέρχεται από το ρήμα άγχω, που στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει σφίγγω ή πνίγω. Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή η σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Όταν νιώθεις στρες το σώμα και ο εγκέφαλος βρίσκονται σε ένταση. Το στρες μπορεί να είναι και θετικό, όταν καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε σε περιορισμένο βαθμό. Σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί σαν καταλύτης και μας ενεργοποιεί για να ανταπεξέλθουμε στις όποιες καταστάσεις. Όμως όσο ποιο συχνό και έντονο είναι το στρες, τόσο πιο δύσκολο είναι να το αντιμετωπίσουμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις.

Συναισθήματα, θυμού, απογοήτευσης και φόβου, οξυθυμία, κούραση και κατάθλιψη, κυριαρχούν και δεν μας επιτρέπουν να λειτουργήσουμε έτσι όπως θα θέλαμε. Το άγχος μας κάνει ιδιαίτερα απαιτητικούς, ανυπόμονους και ευερέθιστους με ιδιαίτερα χαμηλή διάθεση για συνεργασία. Λειτουργώντας κάτω από την πίεση του άγχους έχουμε την τάση να παρεξηγούμε συμπεριφορές των άλλων, πιστεύοντας ότι έκαναν κάτι από πρόθεση, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια απλή απροσεξία.

Το άγχος μπορεί να έχει ψυχογενή προέλευση ή μπορεί να είναι συνέπεια σωματικής πάθησης. Επιπλέον, εξαρτάται από τις γνωστικές ή συναισθηματικές διεργασίες τον τρόπο ζωής και αντίληψής μας. Κάθε άτομο έχει ένα ορισμένο βαθμό άγχους, ο οποίος θεωρείται φυσιολογικός κάτω από ορισμένες περιστάσεις. Σε άλλες όμως περιπτώσεις αυξημένου άγχους, προξενεί κακό και συντελεί στο να υπολειτουργεί το άτομο στις δραστηριότητες του και στο να επηρεάζεται αρνητικά η υγεία του.

Χρήσιμα βότανα: Βαλσαμόχορτο, Μελισσόχορτο, Σκουτελάρια, Βαλεριάνα, Τζινσένκ, Βηθανία, Νταμιάνα.

.