ΣύνδεσηΚριθάρι

Επιστημονική ονομασία: Hordeum vulgare
Οικογένεια: Graminaceae
Άλλες ονομασίες: Κριθή οι κοινή

Το κριθάρι-Hordeum vulgare, είναι καρπός του φυτού Κριθή η κοινή, της οικογένειας των Αγρωστωδών (Gramineae). Καλλιεργείται και χρησιμοποιείται από τα πολύ παλιά χρόνια. Σήμερα χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την παρασκευή ψωμιού, μπύρας, και ζωοτροφών. Σύμφωνα με στοιχεία του 2006, στην Ελλάδα παράγονται 250. 000 τόνοι σε 1. 017 χιλ. στρέμματα.

Το κριθάρι αποτελούσε τη βάση της διατροφής των αρχαίων Σπαρτιατών. Οι Σπαρτιάτες φαίνεται να γνώριζαν πόσο σημαντικοί είναι οι υδατάνθρακες ως κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού. Σε αντίθεση με το σιτάρι, το κριθάρι περιέχει και τις δύο μορφές φυτικών ινών (διαλυτές και αδιάλυτες). Οι διαλυτές φυτικές ίνες διαλύονται σε νερό και δημιουργούν κάτι σαν ζελέ, το οποίο βοηθά στην ελάττωση της χοληστερόλης και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες αυξάνουν την κίνηση στο γαστρεντερικό σύστημα και είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε άτομα που είναι δυσκοίλια.

Το κριθάρι είναι επίσης καλή πηγή τοκοτριενολών, ουσίες που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και την ικανότητα να ελαττώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) περιορίζοντας τη δραστηριότητα ενός ένζυμου στο συκώτι, που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή χοληστερόλης. Το κριθάρι είναι επίσης πηγή β-γλυκάνης, ένα είδος υδατάνθρακα, που επίσης ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα.

Είναι ένα προϊόν μάλλον υποτιμημένο και σχετικά παραγνωρισμένο από τις διατροφικές μας συνήθειες. Τα τελευταία χρόνια μέσω της κίνησης για επιστροφή στην παραδοσιακή μας διατροφή αρχίζει να βρίσκει το δρόμο του για το τραπέζι των νεοελλήνων κυρίως στην μορφή κριθαροκούλουρων.

Συστατικά: Φυτικές ίνεςΦυτικές ίνεςΟρισμός: Με τον όρο φυτικές ίνες ή ακατέργαστες ίνες εννοούμε το σύνολο των οργανικών συστατικών των μεμβρανών των φυτικών κυττάρων και των σκελετικών γενικά συστατικών του φυτού, οι οποίες παραμένουν κατά την χημική ανάλυση των τροφίμων μετά την απομάκρυνση της πρωτεΐνης, του λί...
(Διαλυτές και αδιάλυτες), ΥδατάνθρακεςΥδατάνθρακεςΟρισμός: Ομάδα οργανικών ουσιών. Οι βιολογικής σημασίας υδατάνθρακες ονομάζονται και σάκχαρα και αρχίζουν από τους μονοσακχαρίτες (π. χ. γλυκόζη, φρουκτόζη), και φθάνουν μέχρι σύνθετα μόρια, που λέγονται πολυσακχαρίτες, όπως το άμυλο και η κυτταρίνη. Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες υδ...
, Τοκοτριενόλες, β-γλυκάνη

Χρησιμότητα: Ελέγχει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα, χαμηλώνει την κακή χοληστερίνη.

.