ΣύνδεσηΦαγόπυρο

Άλλες ονομασίες: Μαυροσίταρο, ή χόντρος, η μαυραγάνι, ή γκρέτσκα, αρχαία φαγόπυρος, που προέρχεται από τις λέξεις φαγητό και πυρ (φωτιά).

Κάποια στιγμή ο φίλος μου ο Μουσταφά μου είπε στο τηλέφωνο. Σου βρήκα ένα περίεργο προϊόν που μου είπανε ότι είναι πολύ ωφέλιμο και βοηθάει στα προβλήματα της χοληστερίνης και του ζαχάρου.

Ζήτησα να το δω και μου το έφερε μαγειρεμένο. Δυσκολεύτηκα να το αναγνωρίσω αλλά στο τέλος το κατάφερα. Ήταν το φαγόπυρο. Ένα τρόφιμο εξαιρετικό που δυστυχώς για μας στην Ελλάδα, το γνωρίζουμε λίγο και το τρώμε λιγότερο. Νομίζω όμως ότι όσοι διαβάσουνε την περιγραφή του θα θελήσουν να το δοκιμάσουν και μάλλον θα το βάλουν στο διαιτολόγιο τους.

Με το φαγόπυρο υπάρχει μια παρεξήγηση όπως και με την αλόη, οι περισσότεροι που το γνωρίζουν πιστεύουν ότι είναι δημητριακό και το μαγειρεύουμε σαν δημητριακό. Όμως επιστημονικά ανήκει σε μια οικογένεια που συγγενεύει με το ραβέντι (φυτό που τα τρυφερά κοτσάνια του χρησιμοποιούνται στην μαγειρική). Συνήθως καλλιεργείται σε ψυχρά κλίματα και είναι ώριμο μετά από 2 μήνες περίπου. Εκτός των συστατικών που θα βρείτε στον πίνακα περιέχει την ουσία «ρουτίνη» πολύτιμη για τον οργανισμό του ανθρώπου.

Οι σπόροι του φυτού μοιάζουν σαν μικρές πυραμίδες και χρησιμοποιούνται σαν τροφή των ανθρώπων.

Σε σχέση με τα άλλα δημητριακά έχει περισσότερη πρωτεΐνη, μέταλλα και όλα τα αμινοξέα. Ένα ακόμη προσόν του είναι ότι δεν περιέχει γλουτένη.

Γίνεται και αλεύρι από το οποίο παράγονται μια σειρά από προϊόντα όπως ψωμί, κρέπες, λαζάνια κ. α.

Παρά το γεγονός ότι δεν περιέχει γλουτένη, προϊόντα όπως τα λαζάνια και οι κρέπες δεν διασπώνται γιατί ένα μέρος της πρωτεΐνης που περιέχει λειτουργεί σαν κόλλα (Κόμι).

Η ρουτίνη (φλαβονοειδές) που περιέχει βοηθάει στην παραγωγή του αίματος και παρέχει μεγάλη βοήθεια στα νεφρά να εξουδετερώνουν τα όξινα υπολείμματα των υγρών. Επίσης μειώνει την τοξικότητα της χοληστερίνης LDL, εμποδίζει την συγκέντρωση των αιμοπεταλίων, καταπολεμά τους φλεβικούς σχηματισμούς στα πόδια και δυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία μειώνοντας τις πιθανότητες αιμορραγιών. Επίσης επειδή αποτελείται από σύνθετους υδατάνθρακες και περιέχει αρκετή ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών ελαττώνει την χοληστερίνη και σταθεροποιεί τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα. Αν λοιπόν έχετε πρόβλημα κυκλοφορικού, υπέρταση, διαβήτη, τότε η χρήση του φαγόπυρου σας είναι απαραίτητη. Τέλος οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που επίσης περιέχει βοηθούν τις κινήσεις του εντέρου.

Μαγειρεύεται σε αναλογία 1 προς δύο (ένα φλιτζάνι φαγόπυρο και δύο φλιτζάνια νερό). Χρειάζεται μόνο 10 λεπτά βράσιμο. Μπορείτε να προσθέσετε μέσα ότι λαχανικό σας αρέσει, ωμό μαϊντανό, κρεμμύδι και αντικαθιστά πλήρως το ρύζι και τις πατάτες. Εξ αιτίας των αμινοξέων που περιέχει αποτελεί πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης. Μπορείτε να το προμηθευτείτε και από το e-shop της ιστοσελίδας μας σε συσκευασίες των 250 και 500 γρ.

Συστατικά: Το φαγόπυρο περιέχει ανά 100 γρ: Νερό 97, 5%, Ενέργεια kcal 343, Πρωτεΐνη 13, 25gr, Λιπίδια (σύνολο) 3, 40gr, Στάχτη 2, 10gr, Υδατάνθρακες 71, 50, Φυτικές ίνες 10gr, Μέταλλα: Ασβέστιο 18mg, Σίδηρος 2, 20mg, Μαγνήσιο 2, 31mg, Φώσφορος 347mg, Κάλλιο 460mg, Νάτριο 1mg, Χαλκός 1. 100mg, Ψευδάργυρος 2, 40mg, Μαγκάνιο 1. 300mg, Σελήνιο 8, 3μg, Βιταμίνες: Θειαμίνη 0, 101mg, Ριβοφλαβίνη 0, 425, Νιασίνη 7, 020, Παντοθενικό οξύ 1. 233mg, Βιταμίνη B6 0, 210mg, Φυλλικό οξύ 30μg, Λίπη κορεσμένα 0, 741mg, Μονοακόρεστα 1, 040mg, Αμινοξέα: Τρυπτοφάνη 0, 011gr, Θρεονίνη 0, 506gr, Ισολευκίνη 0, 498gr, Λευκίνη 0, 0832gr, Λυσίνη 0, 0832gr, Μεθειονίνη 0, 172gr, Κυστίνη 0, 229gr, Φαινυλαλανίνη 0, 520gr, Τυροσίνη 0, 241, Βαλίνη 0, 678gr, Αργινίνη 0, 982gr, Ιστιδίνη 0, 309gr, Αλανίνη 0, 748gr, Ασπαρτικό οξύ 1, 133gr, Γλουταμικό οξύ 2, 046gr, Γλυκίνη 1, 031gr, Προλίνη 0, 507gr, Σερίνη 0, 685.

Χρησιμότητα: Η ρουτίνη (φλαβονοειδές) που περιέχει βοηθάει στην παραγωγή του αίματος και παρέχει μεγάλη βοήθεια στα νεφρά να εξουδετερώνουν τα όξινα υπολείμματα των υγρών. Επίσης μειώνει την τοξικότητα της χοληστερίνης LDL, εμποδίζει την συγκέντρωση των αιμοπεταλίων, καταπολεμά τους φλεβικούς σχηματισμούς στα πόδια και δυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία μειώνοντας τις πιθανότητες αιμορραγιών. Επίσης επειδή αποτελείται από σύνθετους υδατάνθρακες και περιέχει αρκετή ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών ελαττώνει την χοληστερίνη και σταθεροποιεί τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα. Αν λοιπόν έχετε πρόβλημα κυκλοφορικού, υπέρταση, διαβήτη, τότε η χρήση του φαγόπυρου σας είναι απαραίτητη. Τέλος οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που επίσης περιέχει βοηθούν τις κινήσεις του εντέρου.

 

.