ΣύνδεσηΑβοκάντο

avocadoΉ Βουτυρόδεντρο. Το αβοκάντο είναι αείφυλλο δέντρο γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Ανήκει στο γένος Περσέα οικογένεια Δαφνοειδή και μάλλον κατάγεται από το Μεξικό όπου το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς. Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 15 μέτρα, τα φύλλα του είναι ελλειπτικά ως ωοειδή, χρώματος κόκκινου όταν είναι αναπτυσσόμενα και μικρά πράσινα στην πάνω επιφάνεια και θαμπού πράσινου στην κάτω, όταν μεγαλώσουν. Τα άνθη του είναι λευκά ή κιτρινωπά μαζεμένα στις κορυφές των βλαστών. Σε κάθε βλαστό σχηματίζονται πάρα πολλά άνθη και τελικά εμφανίζονται 1 έως 2 καρποί. Ο καρπός του έχει γεύση βουτύρου και τρώγεται αφού ωριμάσει. Το σχήμα του είναι σαν του Αχλαδιού και ο φλοιός του πράσινος. Η σάρκα του έχει χρώμα κιτρινωπό και τρώγεται και σαν ορεκτικό με αλάτι και λεμόνι. Ευδοκιμεί, εκτός από τις τροπικές περιοχές, και σε αυτές που ευδοκιμούν και τα εσπεριδοειδή και κυρίως οι λεμονιές. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια του αβοκάντο αναπτύχθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια μετά από την αυξημένη ζήτηση του από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες εξάγεται. Καλλιεργείται δε σε περιοχές της Κρήτης όπου καταλαμβάνει οπωρώνες με πάνω από 50,000 δέντρα που καλύπτουν έκταση 2,500 στρεμμάτων. Η μέση ετήσια παραγωγή είναι περίπου 1 τόνος το στρέμμα.

Συστατικά: Βιταμίνης Ε, Κάλιο, Φυτικές ίνεςΦυτικές ίνεςΟρισμός: Με τον όρο φυτικές ίνες ή ακατέργαστες ίνες εννοούμε το σύνολο των οργανικών συστατικών των μεμβρανών των φυτικών κυττάρων και των σκελετικών γενικά συστατικών του φυτού, οι οποίες παραμένουν κατά την χημική ανάλυση των τροφίμων μετά την απομάκρυνση της πρωτεΐνης, του λί...
. Το λίπος του, το καθιστά ιδιαίτερα θερμιδογόνο. Ένα μέτριο αβοκάντο έχει σχεδόν εξαπλάσιες θερμίδες (320) σε σύγκριση με ένα οποιοδήποτε άλλο φρούτο του ίδιου μεγέθους.

avocado1 avocado1 avocado1

.