ΣύνδεσηΕστραγκόν-Artemisia dracunculus

estragonΑρτεμισία η δρακόντια

Η αρτεμισία η δρακόντιας είναι γνωστή με τη γαλλική ονομασία εστραγκόν (estragon). Τόπος καταγωγής της θεωρείται η Δυτική Ασία. Ήταν γνωστό φυτό στους αρχαίους Ρωμαίους. Κύριες χώρες παραγωγής εστραγκόν είναι η Γαλλία και η Ρωσία.

Το εστραγκόν, Artemisia dracunculus, είναι ποώδες, πολυετές φυτό της οικογενείας των συνθέτων ύψους έως 1,50 μ. Το χειμώνα επιζεί μόνον το ριζικό του σύστημα, που εκτός από την κεντρική ρίζα έχει και πολλές οριζόντιες διακλαδώσεις. Τα φύλλα είναι λογχοειδή, μήκους έως 10 εκ. χρώματος πράσινου γυαλιστερού. Ο βλαστός είναι τρυφερός και έχει χρώμα καφέ-κοκκινωπό. Τα άνθη είναι μικρά, κίτρινου ή πρασίνου χρώματος, τα οποία σπάνια ανοίγουν πλήρως και εμφανίζονται τέλος καλοκαιριού. Στις περισσότερες γαλλικές ποικιλίες τα άνθη είναι στείρα και έτσι δεν παράγουν σπόρο, ενώ στις ρωσικές είναι γόνιμα.

Στο γένος Artemisia υπάρχουν πολλά αρωματικά, φαρμακευτικά ή άλλων χρήσεων φυτά όπως η αψιθιά (absinthium). Είναι πολύ κοινό είδος, αφού αυτοφύεται σε πάρα πολλές χώρες όλου του βορείου Ημισφαιρίου, μέχρι τη Σιβηρία.

Η αρτεμισία (εστραγκόν) ευδοκιμεί σε ποικιλία κλιμάτων, καθόσον αντέχει και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αλλά και τις χαμηλές του χειμώνα. Τα τρυφερά φύλλα του γαλλικού εστραγκόν χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, σε σαλάτες, σάλτσες και γαρνιτούρες φαγητών. Τα ξηρά φύλλα του χρησιμοποιούνται για να αρωματίζουν το ξύδι και φυτικά βούτυρα. Το αιθέριο έλαιο του εστραγκόν έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Το εστραγκόν καλλιεργείται για τα φύλλα του, τα οποία διατίθενται στην αγορά νωπά ή αποξηραμένα. Τα φύλλα διατηρούν καλύτερα το άρωμά τους, όταν αποθηκεύονται σε αεροστεγή δοχεία. Τα φύλλα του γαλλικού εστραγκόν περιέχουν περίπου 2-3% αιθέριο έλαιο με κύρια συστατικά την εστραγκόλη (έως 80%) και την ισομερή με την εστραγκόλη ανηθόλη (10%). Τα φύλλα του ρωσικού περιέχουν περίπου 1%, με κύρια συστατικά το σαβινένιο (έως και 50%) και την μεθυλοευγενόλη (έως 30%). Το αιθέριο έλαιο του γαλλικού είναι πιο ευώδες και έχει μεγαλύτερη εμπορική αξία από το αιθέριο έλαιο του ρωσικού εστραγκόν.

Χρησιμότητα

Νεφρά, Το τσάι από φύλλα και άνθη ενισχύει και υποστηρίζει της λειτουργίες των νεφρών.

estragon2  estragon3  estragon4

.