ΣύνδεσηΒανίλια-Vanillia planifolia

vanilliaΟικογένεια: Orchidaceae
Άλλες ονομασίες: Βανίλλη, Βανίλα

H Βανίλια ή Βανίλα είναι μονοκότυλο αναρριχητικό φυτό, και είναι κοινά γνωστό και ως Βανίλλη. Περιλαμβάνει 90 περίπου είδη αναρριχητικών φυτών, ιθαγενή των τροπικών περιοχών. Είναι ένα μέλος της οικογένειας των ορχιδέων και πολλοί την ονομάζουν "η ορχιδέα της καλής ζωής". Βανίλια επίσης ονομάζεται και η αρωματική ουσία που εξάγεται από τους καρπούς ορισμένων από τα είδη της. Πήρε το όνομά της από την ισπανική λέξη vainillia που θα πει "μικρό φασόλι".

Πατρίδα της είναι το Μεξικό. Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο στην καλλιέργεια της βανίλιας. Τα άνθη της έχουν μια ιδιαίτερα λεπτή κατασκευή και μπορεί μόνο να γονιμοποιηθεί από μια μικρή μέλισσα που ζει μόνο στο Μεξικό. Σε όλες τις άλλες χώρες που καλλιεργείται εφαρμόζουν τεχνική επικονίαση.

Η βανίλια ανήκει στην «ιερή τετράδα» των τροπικών καρπών διαδεδομένης χρήσης μαζί με τη ζάχαρη, τον καφέ και τη σοκολάτα, ενώ συγχρόνως κατατάσσεται στα ακριβότερα μπαχαρικά του κόσμου μαζί με το σαφράν και το κάρδαμο.

Επίσης κάτι άλλο που έχει ενδιαφέρον για το φυτό είναι ότι προσκολλάται στα δένδρα με εναέρια ριζίδια, έχει επίσης και ρίζες που εισχωρούν στο έδαφος.

Φυσικά το άρωμα της δεν συγκρίνεται με αυτή της τεχνητής βανίλιας αλλά και ούτε και η τιμή.

vanillia2  vanillia3  vanillia4

.