ΣύνδεσηNeem-Νιμ

Επιστημονική ονομασία: Azadirachta indica
Οικογένεια: Meliaceae
Άλλες ονομασίες: Gourmar

Το neem Azadirachta indica, είναι δέντρο που ανήκει στην οικογένεια Meliaceae. Είναι ένα από τα δύο είδη του γένους Azadirachta, και είναι εγγενές στην ινδική υπο-ήπειρο. Αναπτύσσεται σε τροπικές και ημιτροπικές περιοχές. Από τους καρπούς και τους σπόρους του παράγεται το αιθέριο έλαιο του neem.

Το neem αναπτύσσεται γρήγορα και μπορεί να φτάσει σε ύψος 15-20 μ. Είναι αειθαλές, αλλά σε μεγάλη ξηρασία μπορεί να ρίξει σχεδόν όλα τα φύλλα του. Τα άνθη του είναι λευκά και αρωματικά. Ο καρπός του είναι λείος και το σχήμα του μπορεί να είναι οβάλ ή στρογγυλό.

Το neem σε πολλές περιοχές θεωρείται ζιζάνιο και σε πολλές άλλες χρησιμοποιείται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Στη Σενεγάλη το χρησιμοποιούν σαν φάρμακο κατά της Μαλάριας και σε άλλες χώρες όπου εφαρμώζεται η Αγιουβερδική ιατρική, θεωρείται πανάκεια και υποστηρίζεται ότι θεραπεύει πάνω από 40 ασθένειες.

Στην Ινδία, εξ αιτίας των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του, του έχουν δώσει ονόματα όπως: Ιερό δέντρο, Πανθεραπευτής, Φαρμακείο του χωριού και πανάκεια για όλες τις ασθένειες. Τα προϊόντα που παρασκευάζονται από το neem χρησιμοποιούνται για πάνω από δύο χιλιετίες για τις ιατρικές ιδιότητές τους.

Προϊόντα του neem χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των επιβλαβών οργανισμών στα φυτά. Θεωρείται ένα σημαντικό συστατικά στην Αγιουρβεδική ιατρική και ιδιαίτερα θερικό για τις ασθένειες του δέρματος.

Όλα τα μέρη του δέντρου έχουν θεραπευτικές ιδιότητες (σπόροι, φύλλα, άνθη και ο φλοιός) και χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία πολλών και διαφορετικών ιατρικών σκευασμάτων.

Τα δραστικά χημικά συστατικά του είναι το nimbidin και nimbin.

Το αιθέριο έλαιο του χρησιμοποιείται για την παρασκευή καλλυντικών (σαπουνιών, neem σαμπουάν, λοσιόν και κρέμες και πολλά προϊόντα στοματικής υγείας. Εκτός από τη χρήση του στην παραδοσιακή ινδική ιατρική, το δέντρο neem έχει μεγάλη σημασία για την καταπολέμηση της ερημοποίησης.

Το neem είναι ένα βασικό συστατικό σε φυτοφάρμακα, παρέχοντας μια φυσική εναλλακτική λύση αντί για συνθετικά φυτοφάρμακα. Οι σπόροι του neem αλέθονται και γίνονται σκόνη στην συνέχεια τους βάζουν όλη τη νύχτα μέσα στο νερό και μ‘ αυτό το νερό ραντίζουν την σοδιά. Αυτό επαναλαμβάνεται ανά δέκα μέρες. Το neem δεν σκοτώνει τα έντομα άμεσα. Δρα εμποδίζοντάς τα να τραφούν και ταυτόχρονα καταστέλλει την εκκόλαψη νέων παρασίτων. Τα έντομα λιμοκτονούν και πεθαίνουν μέσα σε λίγες μέρες.

Οι βλαστοί και τα λουλούδια του δέντρου neem τρώγονται και ως λαχανικά στην Ινδία.

Χρησιμότητα: Ανθελμινθικό, Αντιμυκητιακό, Αντιδιαβητικό, ΑντιβακτηριακόΑντιβακτηριακόΟρισμός: Κάθε ουσία που εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων στον οργανισμό μας. ...
, Αντιιϊκό, Αντισυλληπτικό, Ηρεμιστικό

.