ΣύνδεσηΑλοιφή

aloifiΤα βότανα με τις διαφορετικές τους ιδιότητες και χαρακτηριστικά πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερους τρόπους το κάθε ένα για να πάρουμε τελικά το καλύτερο για την υγεία επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο συνήθης αλλά όχι για όλα τα βότανα σωστός τρόπος της προετοιμασίας τους είναι το βράσιμο. Εδώ περιγράφονται οι τρόποι που αναφέρονται στις σελίδες των βοτάνων (αφέψημα, έγχυμα κ. λ. π).

Μερικοί από τους τρόπους παρασκευής χρειάζονται πείρα και γνώσεις και μέχρι να αποκτηθούν καλό είναι το προϊόν να παρασκευάζεται από ειδικευμένο φαρμακοποιό. Επίσης χρειάζεται προσοχή στα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν στην περιοχή των ματιών. Η περιοχή είναι πολύ ευαίσθητη και ότι χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι κατάλληλο. Ποτέ μην ετοιμάζετε μεγάλες ποσότητες. Φτιάξτε για μια μέρα και στην συνέχεια φρέσκο. Εάν το μείγμα μείνει αρκετές μέρες χάνει μεγάλο μέρος από τις ιδιότητές του και αλλοιώνεται. Συνιστάται η χρήση του βοτάνου να γίνεται σε μικρές ποσότητες και πολλές φορές και όχι το αντίθετο . Εάν η γεύση του παρασκευάσματος είναι πικρή μπορεί να βελτιωθεί με την προσθήκη ζάχαρης η μελιού.

Για την παρασκευή αλοιφής συνήθως χρησιμοποιούμε βαζελίνη ή βούτυρο σαν βάση. Με ένα από αυτά, το βότανο θα γίνει μια ομοιογενής μάζα που θα μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί. Από το βότανο παίρνουμε τον χυμό, τον πολτό ή την σκόνη του αφού το χτυπήσουμε σε γουδί και τα αναμιγνύουμε με την βάση (βαζελίνη ή βούτυρο). Όλο το μείγμα το ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει η ομογενής μάζα (η αλοιφή) που χρειαζόμαστε. Η βάση της αλοιφής έχει και τον σκοπό να διαλύσει τις λιποδιαλυτές ουσίες που υπάρχουν στα βότανα και που στην συνέχεια θα απορροφηθούν από το δέρμα.

.