ΣύνδεσηΑφέψημα

Τα βότανα με τις διαφορετικές τους ιδιότητες και χαρακτηριστικά πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερους τρόπους το κάθε ένα για να πάρουμε τελικά το καλύτερο για την υγεία επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο συνήθης αλλά όχι για όλα τα βότανα σωστός τρόπος της προετοιμασίας τους είναι το βράσιμο. Εδώ εξηγούνται οι τρόποι που αναφέρονται στις σελίδες των βοτάνων (αφέψημα, έγχυμα κ. λ. π).

Μερικοί από τους τρόπους παρασκευής χρειάζονται πείρα και γνώσεις και μέχρι να αποκτηθούν καλό είναι το προϊόν να παρασκευάζεται από ειδικευμένο φαρμακοποιό. Επίσης χρειάζεται προσοχή στα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν στην περιοχή των ματιών. Η περιοχή είναι πολύ ευαίσθητη και ότι χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι κατάλληλο. Ποτέ μην ετοιμάζετε μεγάλες ποσότητες. Φτιάξτε για μια μέρα και στην συνέχεια φρέσκο. Εάν το μείγμα μείνει αρκετές μέρες χάνει μεγάλο μέρος από τις ιδιότητές του και αλλοιώνεται. Συνιστάται η χρήση του βοτάνου να γίνεται σε μικρές ποσότητες και πολλές φορές και όχι το αντίθετο . Εάν η γεύση του παρασκευάσματος είναι πικρή μπορεί να βελτιωθεί με την προσθήκη ζάχαρης η μελιού. ε με την βάση (βαζελίνη ή βούτυρο). Όλο το μείγμα το ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει η ομογενής μάζα (η αλοιφή) που χρειαζόμαστε. Η βάση της αλοιφής έχει και τον σκοπό να διαλύσει τις λιποδιαλυτές ουσίες που υπάρχουν στα βότανα και που στην συνέχεια θα απορροφηθούν από το δέρμα.

Αφέψημα

Το αφέψημα το κάνουμε βράζοντας το βότανο σε καθαρό νερό επί 5-6 λεπτά. Σε αυτή την μορφή χρησιμοποιούμε τα σκληρά μέρη του φυτού όπως είναι η ρίζες, ο κορμός και τα κλαδιά. Αυτά επειδή είναι σκληρά δεν αποδίδουν εύκολα τα συστατικά τους. Με τον βρασμό οι ιστοί του φυτού μαλακώνουν και το νερό στην συνέχεια διαλύει τις χρήσιμες ουσίες. Τα αφεψήματα φτιάχνονται συνήθως με την εξής αναλογία:15-20 γρ. φυτού σε 1 λίτρο νερό για εσωτερική αλλά και για εξωτερική χρήση.

 

.